Prvih mesec dana - MedSAP 2016

 

Mogućnost da boravimo u jednom od najpoznatijih i najprestižijih zdravstvenih centara u Sjedinjenim Amerčkim Državama bila je naša velika, dugogodišnja želja, koja se, na našu neizmernu sreću, ostvarila zahvaljujući MedSAP programu i Srpsko-Američkoj privrednoj komori iz Hjustona.

Naše isčekivanje raslo je tokom pripremnih sastanaka u Beogradu i susreta sa organizatorima i učesnicima predhodnih programa.

Njihovi utisci, sećanja, saveti i zapažanja, učinili su našu nestrpljivost i radoznalost još većom, tako da je od samog ulaska u avion 29. Jula 2016., bilo jasno da ce ovo biti jedinstveno i neprocenjivo iskustvo.

 

Topla dobrodošlica ljudi iz Srpsko-Američke privredne komore u Hjustonu, još od susreta na aerodromu, nastavlja se njihovom svakodnevnom brigom za nas i čini da se osećamo dobrodošlo i sigurno, istovremeno se diveći njihovoj organizovanosti i idejama.

 

Od prvih dana našeg boravka u Hjustonu, dok smo navikavali pogled na džinovsku Hermann Memorial bolnicu, gubili se u njenim beskrajnim hodniima i upoznavali se sa velikim brojem izuzetnih i nesvakidašnjih ljudi, jedna stvar je postala jasna- da imamo neverovatnu sreću i privilegiju da se nalazimo na mestu gde su medicinska čuda svakodnevnica.

Najkomplikovaniji i najzahtevniji medicinski slučajevi koji završavaju u novinskim člancima, ili dokumentarnim emisijama, kao primer velikog napretka medicinske nauke i uspeha izvanrednih medicinskih timova, u Memorial Hermann Hospital Heart & Vascular Institute, Texas Medical Center se dešavaju svaki dan.

 

Kraj svakog dana i povratak iz Texas Medical Centra u udobnu i komfornu kuću u kojoj smo smešteni, čini nas bogatijim za dodatno oduševljenje izazvano događajima toda dana, uz sabiranje bezbrojnih utisaka i samoproveravanje da li smo zapamtili svaki detalj.

 

Ugrađivanje veštačkog srca, transplantacije srca i pluća, najsavremenija farmakološka terapija, napredne metode vizuelizacije, složene tehnike interventne radiologije, metode mehaničke cirkulatorne potpore, Life Flight program helikopterskog transporta pacijenata- to su neka od sredstava uz pomoć  kojih se doktori iz Centra za uznapredovalu srčanu slabost lavovski bore za svoje pacijente.

 

Imali smo privilegiju i izuzetnu čast da se upoznamo i da učimo od najiskusnijih iz velikog tima izvanrednih lekara- Dr Gregoric, Dr Kar, Dr Nejtan, Dr Akanti, Dr. Džumian i mnogi drugi.

 

Njihovo znanje, entuzijazam, istrajnost, posvećenost, svestranost, empatijski odnos prema pacijentima ii njihovim porodicama predstavljaju nepresušan izvor inspiracije za nas, i postavljaju lestvicu koju ćemo želeti da dostignemo u sopstvenom radu pri povratku u Beograd. Požrtvovanost, izvanredna lična motivacija, organizovanost timova udruženi su sa izvanrednim znanjem i sposobnostima ovih lekara, su primer i nadahnuće za sve studente i mlade lekare koji dolaze u ovu instuticiju.

Prisustvo timskim sastancima kada se razmatraju pojedini slučajevi i prave multidisciplinarni planovi terapije, dalo nam je priliku da učestvujemo u stručnim i etičkim diskusijama najvišeg profesionalnog nivoa.

Razmena znanja i iskustava sa koleginicama i kolegama iz Slovenije, Hodnurasa, Indije, Pakistana pružilo nam je mogućnost da dobijemo širu sliku rada lekara, uslova, organizacije, izazova i uspeha na internacionalnom nivou.

 

Predivno životno iskustvo predstavlja i upoznavanje Teksasa i njegovih ljudi, koji su bez izuzetka srdacni i topli (skoro kao i vreme ovde), dobronamerni i vedrog raspoloženja.

Od klubova za salsu sa ogromnim bendovima i autentičnom latino atmosferom, preko Rice Village-a koji vrvi od studentskog života, neobičnog Austina, kanala teksaške Venecije- San Antonija, spektakularne NASE, kao i nezaobilaznih kauboja- imali smo prilike da se upoznamo sa raznolokošću Teksasa.

 

Neizmernu zahvalnost dugujemo Dr Rajku Radovančeviću i svim članovima Srpsko-Američke privredne komore u Hjustonu, uz čiju je velikodušnost, dobronamernost, svesrdnu pomoć i pažnju je ovo jedinstveno životno iskustvo postalo moguće.

I narednih mesec dana ćemo sa nestrpljenjem isčekivati svaki novi dan, svaku situaciju koju ćemo videti, doživeti i iz koje ćemo naučiti, u želji da viđeno i naučeno podelimo po povratku u Srbiju.